Monday, October 12, 2009

Bakom kuliserna på Sweet sunday web crunch

Det här är en liten post om hur jag har riggat set-up:n för senaste #SSWCrunch. Planen är att det ska fyllas på med mer info när jag har lite mer med tid.

Några minnesantecknings punkter för vad jag ska fylla på mer om sen:
  • Utrustningen.
  • VB (inslagen) hur de är gjorda och syfte förutom att berätta något.
  • Körschemat, låg ansträngning.
  • Formatet, 3 programledare och 1 gäst? Fördelar!!?
  • Börjar med att presentera sändningens körschema och avslutar med recap.
  • Desktoppresenter och "Picture in picture"
SSWCrunch set-up FIXAD
Ovan en snabb skiss / flödesschema för combat-studio set-up:n. Vill du se den större titta in på flickr.com

Bakom kulliserna video klipp.UPPDATERING:

Har blivit bloggintervjuad av Daniel Åberg för Spektra bloggen om Sweet sunday web crunch sändingarna (mest om tekniken).

2 comments:

Lars Aronsson said...

Om man sitter still i en soffa behöver väl myggorna inte vara trådlösa? Riskerar man inte att myggorna och WiFi-nätet ska störa varandra? Man vill ju ogärna ha avbrott i ljudet bara för att någon laddade om en webbsida.

Det var intressant att se hur de fyra söndagsfilmerna var gjorda. Även tidigare instruktioner (urban combat reporter kit och mediainstitutet) var mycket givande. De förmedlar glädjen i att kunna sitt område.

Men det jag undrar mest över just nu är programmet (Telestream Wirecast) du använder i den dator dit alla kameror och mikrofoner är anslutna. Finns det några alternativ på den marknaden?

Björn Falkevik said...

Hej Lars!

Nej Myggorna behöver absolut inte vara trådlösa. Men jag har inte köpt in Myggorna specifikt för SSWCrunch. Jag använder dem i andra sammanhang också.
Trådmyggor är klart att föredra ur ett ekonomiskt och driftsäkerhets perspektiv.

Klart att det finns risk för att man kan få störningar på trådlösa myggor men just WiFi behöver man inte vara orolig för.
Wifi ligger uppe i 2.5-5 GHz bandet och myggorna är i 700-850 Mhz bandet. Myggorna störs oftast av tex trådlösa telefoner och sån skit. Men man testar innan och låter myggorna ligga på medans man riggar så lyssnar man efter störningar då. Har man krockat på en frekvens så ställer man om den myggan.

Ang Wirecast. Jo det finns alternativ. Den ultimata budgetlösningen är Camtwister som ger dig många av de funktioner som jag använder i Wirecast. Ett annat bra program är:
http://www.boinx.com/boinxtv/overview/
Som är ungefär som Wirecast men finns bara för Mac och har inte (vad jag har hittat) Desktop presenter funktionen.

Sedan kan du ju kör Livestream.com och använda deras "Studio" funktion. Inte lika snabbt som att bildproducera lokalt men ger dig möjligheten att ha externa video källor (alltså på andra locations).

Glädjer mig att du har nytta av mina kaotiska postningar!
Sharing is caring :-)