Thursday, March 12, 2009

En liten jämnförelse av Webbkameror för att streama med!

Fick ett litet ryck och började funderar på ett litet mellan steg i tänket runt "Skalbar produktion"! Nästan alla datorer idag har ju en inbyggd webbkamera men de är väldigt begränsade i hur man kan använda dem. Framförallt är de inbyggda tänkta för att användas när man kör video-samtal eller likanande.

Men hur blir det när man vill stream något som är på andra sidan skärmen?
Seminarier, konferenser och den typen av event som är lite mindre och det kanske inte är helt motiverat att släpa dit en sån som mig med jätte ryggsäcken. Då kanske det räcker med en lite coolare webbkamera :-)

Det här är de 3 som jag testat.

Logitech QuickCam Vision Pro
Köpt på M-Store 999:-

Macally IceCam2
Köpt på D-Store 399:-

Creative Live Cam Optia
Köpt på Inlife 596:-

Här nedan är resultatet av testet. Alla 3 kamerorna inkopplade till min Mac Pro via en USB-Hubb och sedan inskickade i Bambusers webgräsnitt via CamTwist.


Resultat: älskar Logitech:n även om den är lite dyr. Men designen på Macally:n är genialiskt smart och för ett pris som är 600:- lägre så är den ett klart alternativ. Creative:n är jag riktigt missnöjd med. Shit, varför köpte jag den? Det var nog för att den på minde mig om en EVA och Macally:n om Wall-E ;-)

2 comments:

Karin Johansson said...

Hej Björn, stort TACK för allt bra material som du har lagt ut! Ofantligt bra. Jag har utnämnt dig till min guru och tipsat mina vänner om din sida.

(Om du har en tracker så ser du förmodligen att en macnörd flyttade in i går och tittade på i stort sett varenda filmsnutt... flera gånger om. :-)

På tal om att streama med webbkameror - vad tror du om att utrusta intervjupersoner med bluetooth-headset som mikrofon? Låter det sig ens göras? Och kan man rentav köra fler än en?

Björn Falkevik said...

Hej Karin :-)

Härligt att höra!!! Otroligt kul att du uppskattar den här kaos lådan!

Bluetooth headset! Absolut! Om du väljer det som det primära audio inputet i System inställningarna så kommer det att funka även i bambuser. Flera headset kommer med största sanorlikhet inte att funka. Åtmisntone inte med någon lösning som jag känner till.
Det finns säkert någon form av mjukvaru mixer som kan hantera multipla blåtandsljud strömar samtidigt, men det är tyvärr inget jag har testat.

En sak som du bör ha i bakhuvudet om du börjar använda headset som intervju mic är att "Menbranen" i headsets är väldig "Stumma" (i brist på bättre ord) vilket gör att de inte har ett särklilt långt upptagnings område. Mao du måste hålla mic:en väldigt nära den som pratar! Det gör att man måste vara väldigt aktiv som reporter och förutse vem som kommer att prata härnäst.

Håller på att fila på en blogpost just nu där jag jämnför en Nokia N96s inbyggda mic med en Senheisser MKE 400 mic. I mitten av bambuser filmen kan du höra skillanden på ett "Stumt" och "Het" membran. För att ge dig en uppfattning om skillnaden.

Alternativ skulle vara att köpa ett gäng billiga trådmyggor och en lite mixer som du kan koppla in på Line ingången på din dator.

http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=800298742

Lite dyrar men klart mycket mer tillförlitligt. Jag använder trålösa myggor när jag gör min Talkshows men de är väldigt dyra i jämnförelse och det är svårt att motivera den kostnaden om man inte kör flera gånger i veckan.

Jätte tack för titlen! Känns lite extra coolt att få vara nångons Guru! ;-)