Tuesday, August 18, 2009

Två nya leksaker! HTC Hero och en Panasonic AG-HPX171

Har shoppat loss som en galning den senaste veckan. Först blev det en HTC Hero sedan orkade jag inte hålla mig längre utan beställde en Panasonic AG-HPX171 (jag har gått och sugit på den i snart 6 månader så igår tog jag beslutet, måste bara understryka att det här inte var ett spontan köp;-)
Mobilen kanske jag inte behöver motivera så mycket men kameran är en stor investering för mig. Min förhoppning med att köpa den är primärt att kunna jobba i sämre ljusförhållanden än jag kunde med min tidigare AG-DVC30. Min DVC3o har varit en lojal trotjänare i nästan 5 år så den har verkligen tjänat mig väl, men den har också lärt mig att hata DV band. Det är den sekundära vinsten med nya kameran. P2 is the fucking shit!!! Spela i riktig DV upplösning och kunna jobba i Final Cut utan att behöva rendera mig till döds utan band. Lycka!

Inspelat med nya Panasonic:en via Wirecast sedan publicerat till blip.tv


Som en liten referens här nedan är samma film som ovan men via bambuser


En dag med en Hjälte!
Ett försök till en on screen demo med hjälp av en Webbkamer för att visa hur det ser ut på skärmen. (varning, ljudet är riktigt dåligt, jag orkade inte mygga upp mig)


Unboxing!
Vad som kommer i kartongen. Ytterligaren en utav mina special AD Hoc sändningar. Jag måsten nog börja specifiera vad som är arbetsprover och vad som bara är mina kaos publiceringar som jag tycker är skoj :-)


Sammanfattning! Jag älskar verkligen min Hero och jag är övertygad om att den kommer att få hänga med ett tag. Men kameran i den suger, det får åka med en Nokia N96 i ryggan som reserv!


UPPDATERING!
Nu har jag haft min Hero i nästan 4 vrckor och smekmånaden är väl över. Nu är utlåtandet mer: Mjaaa, batteriet är för litet, kameran är en katastrof och den börjar sega till sig! Fortfarande är Hero:n långt bättre än Nokias och Sony-Ericssons "Smart phones" men det säger ju å andra sidan inte att den är bra. Android är ett fantastiskt OS och jag tror att det kommer att dominera om det får lite bättre hårdvara att köra på och jag ångrar inte att jag köpte den. Men jag tror inte att den kommer att bli så långvarig som jag hoppats på!

3 comments:

Måns Jonasson said...

Ledsen att kommentera en så gammal text, men jag hittade den när jag själv började leta kamera. Inser att HPX171 inte längre finns att köpa, så nu tänkte jag fråga dig om du hade förslag på alternativ kamera att slå till på i dagsläget?

De flesta kameror verkar ha gjort sig av med Firewire. Strömmar du själv via USB eller FW nuförtiden? Det känns lite sådär att tvingas till USB men det är kanske det som gäller nuförtiden?

Björn Falkevik said...

Hej Måns!

No problem!

Firewire är mest en prisfråga, nästan inga konsument kameror har längre firewire eftersom det är så dyrt och USB 2.0 fyller de flestas behov. Men man kan i väldigt få fall stream via en USB kamera. Det finns några undantag men de kommer alla med ett pris :-(

171:an finns fortfarande att köpa men den är rätt dyr.
http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=7806695
Det som fick mig att tända till på den var framför allt 3 faktorer.
1. Riktig Firewire kontakt på kameran. Ingen sån där liten 4-pinnars kontakt som det blir glapp i på 2 veckor, utan en riktig 6-pinnars kontakt som sitter fast ordentligt i kameran.
2. P2-kort. Jag hatar band mer än något annat jag kan tänka mig. Det är så många 100-timmar som jag har slösat bort med misslyckade batch intankningar så när jag hade möjligheten att eliminera det så var det givet! Jag använder dock bara kamera inspelningen som en backup om datorn skulle krascha mitt i en sändning.
3. SDI-utgång på kameran. Jag jobbar ju rätt mycket med fler-kamera produktioner och vi är ett litet gäng frilansare som rätt ofta jobbar ihop. Det gör att vi med matchande kameror kan koppla ihop dem till bildmixern via SDI-kabeln. Det här är ju mer på nivån av "riktig" TV-produktion och händer inte så ofta men det är rätt nice att ha möjligheten!

Men om du ska skaffa dig en kamera så bör du framför allt kolla på ekonomin och hur ofta du kommer att använda kameran. Du kommer att få svårt att hitta en ny kamera för under 20k med Firewire koppling.
En viktig faktor är ju också vilken sorts sändningar du vill göra? Är det en kontrollerade situation så kommer man väldigt långt med en vanlig webcam. Då får du en väldig massa pengar över att köpa micar och sånt för! Hör man inte vad dom säger så bryr man sig inte om att titta ;-)

Måns Jonasson said...

Tack Björn, klockrena tips!

Jag hittade också 171:an till salu hos LRTV i Aspudden, där de även har ett gäng andra kameror för testande, så jag ska åka dit och provköra lite tänkte jag.

Prislappen är ju onekligen rätt hög, och 171:an är säkert lite overkill för våra behov, så jag ska kolla efter alternativ, men då är det nästan garanterat Firewire som gäller för min del iallafall.

Tack!