Sunday, August 17, 2008

Lite jämnförelser mellan Bambuser ljud och bild

Jag och Mattias roade oss med att göra minirockvideo här om lördagskvällen. Men samtidigt som jag rottade mig igenom ryggsäckens olika varianter av bambuserkonfigurationer av livestreaming kiten så blev det också en rätt förklarande uppstolpning av streamingteknologins begränsningar och kvalitets skillnader.

Nokia N95 med riktad kamera mic, rörlig kamera
Det här klippet är inspelat med en riktad kamera mic monterad tillsamans med mobilen. Bambuser klienten är inställd på Mulaw ljudkompressorn. Problemet med den här setupen är att när man flyttar kameran så förändrar man hela tiden avståndet och riktningen mellan mic:en och högtalaren. Mao ljudet svajar mer än vanligt.
http://bambuser.com/channel/bjornfalkevik/video/35507Nokia N95 inkopplad till PA via trådlös sändare/mottagare

I det här klippet så har vi kopplat in kameran rakt in i Mattias piano som vi använde som förstärkare. Från pianot in i mobilen via en trådlös sändare mottagare. Här stöter vi på första problemet. Mobilen har jättesvårt att acceptera inputen från mottagaren och halva tiden går åt för att få mobilen att ta emot ljudet från minitele kontakten. Samma kompressor som ovan klipp men nu får vi ett mycket klarare ljud. Istället kommer ett annat problem fram och presenterar sig. N95:an försöker att reglera ljudnivpn och börjar själv höja och sänka volymen. Mao en annan sorts svaj på ljudet. Sedan bommar man ju helt och hållet ljudet i rummet på det här sättet. Enklaste sättet att komma runt det skulle förmodligen vara att sätta en sångmic på musik mixern och ta in sången tillsammans med musiken.
http://bambuser.com/channel/bjornfalkevik/video/35515


Webcam rörlig kamera
Min panasonic AG-DVC30 kopplad till min Macbook. Problemet med rörligkamera är att man får 100% alfa frames. Så det här suger våldsamt med bandbredd och processor kraft. Inte riktigt säker på vilket som orsakade hacken i den här streamen men jag skulle gissa att det är Macbooken som inte orkar med.
http://bambuser.com/channel/bjornfalkevik/video/35526


Webcam fast kamera
Fast kamera. Skittråkigt bildspråk men ljud och bild är så bra som det kan bli.
http://bambuser.com/channel/bjornfalkevik/video/35528

No comments: